Hrana za zdravo srce: 8 koraka do prevencije bolesti srca
Iako možda znate da neke namirnice povećavaju rizik od bolesti srca, često je veoma teško da menjamo navike u ishrani.
U nastavku pročitajte i usvojte 8 koraka do zdravog srca.
1. Kontrolišite porcije. Veoma je važno i koliko hrane unosite, osim toga šta jedete. Ukoliko na tanjir stavite previše hrane ili uzimate „repete“, nagomilavate kalorije, gojite se, raste vam nivo lošeg holesterola i šećera u krvi, što dalje dovodi do povećanog krvnog pritiska i drugih srčanih oboljenja.
2. U svakodnevni meni uvrstite što više povrća i voća. Ove namirnice prepune su minerala, vitamina i vlakana, koji povoljno utiču na rad srca.
3. Izaberite peciva i hleb od celog zrna poput ovsa, smeđeg pirinča, kukuruznog, speltinog ili heljdinog brašna.
4. Limitirajte zasićene i trans masti koje povećavaju nivo holesterola u krvi i mogu dovesti do zapušavanja arterija. Umesto suncokretovog ili palminog ulja, koristite svinjsku mast, kokosovo ili maslinovo ulje.
5. Izaberite namirnice sa niskim procentom masti, a sa više proteina poput ribe, mlečnih prizvoda sa manjim procentom masti i jaja.
6. Obroke planirajte dan unapred i tako ćete sebi olakšati i spremanje i druge obaveze u toku dana.
7. Izbegavajte so, koja utiče na povećanje krvnog pritiska. Umesto soli, koristite druge začine poput origana, ruzmarina, vlasca ili majčine dušice.
8. S vremena na vreme dozvoljeno vam je da prekršite ovaj način ishrane. Nagradite sebe omiljenim slatkišem ali ponekad. Tako ćete istrajati u ovom režimu ishrane.