Benefiti smejanja po zdravlje seniora

Benefiti smejanja po zdravlje seniora

Da li ste znali da smejanjem samo 10 minuta dnevno možemo da potrošimo i do 40 kalorija?

Pored toga, smeh ima brojne benefite po naše zdravlje, pa nije ni čudo što se odvajkada govori da „smeh leči“.

Neka smeh bude vaše tajno oružje protiv bola, loše cirkulacije, usamljenosti, slabog imuniteta i duševnih oboljenja. Ako nemate dovoljno razloga za smeh, mi vam dajemo čak pet!

1. Smejanje uklanja stresa

Naučnici su dokazali da smejanje umanjuje lučenje hormona stresa kortizola. U isto vreme, smeh utiče na povećanje nivoa endorfina, pa svaki put kada se nasmejemo, mozak dobija veliku količinu „dobrih hromona“. Plus, dobar osećaj i lepo raspoloženje nakon smejanja može da traje i do 24 sata.

2. Smeh poboljšava cirkulaciju

Kada se dobro nasmejemo, krvni sudovi se šire, a samim tim veća količina krvi, kiseonika i zdravih nutrijenata prolazi kroz naše telo, što poboljšava cirkulaciju, a time i  zdravlje našeg celog organizma.

3. Smejanje nas i povezuje

Socijalna interakcija ključan je deo zdravog tela i duha. Duboka, lična veza sa osobama je veoma važan deo fizičkog i duševnog zdravlja svih, a naročito seniora. Naučnici su dokazali da smejanje pomaže da stvorimo jače i dublje veze sa drugom osobom sa kojom se smejemo. U isto vreme, otklanjamo negativna osećanja i povećavamo socijalnu interakciju sa pojedincima. A socijalizacija je ključna za zdravlje seniora, koji su uglavnom, zapostavljeni i izolovani.

4. Smeh umanjuje bol

Količina endorfina koje telo otpušta prilikom smejanja pomaže našem telu da umanji bol, pa čak i da ga ignoriše.

5. Smejanje jača imuni sistem

Svaki put kada se smejemo, telo luči hormone. Oni utiču na ćelije imunig sistema i poboljšavaju funkcionisanje celog organizma. Duboki uzdasi kada ostanemo bez daha tokom smejanja poboljšavaju protok kiseonika kroz telo, a kiseonik uklanja stres i dozvoljava imunom sistemu da se bolje bori sa bolestima i infekcijama.

 

 

Mane starenja kod kuće

Mane starenja kod kuće

Iako većina seniora izbegava domove za stara lica, ostanak kod kuće i dočekivanje zlatnog doba u svojoj kući ipak ima možda čak i više nepogodnosti i mana, nego faktora „za“.

Naime, ostanak kod kuće možda jeste važan, ali je jednako bitno da razmišljate o svojoj bezbednosti i načinu života. Pre nego što u potpunosti otpišete odlazak u starački dom, razmislite o ovome:

 1. Kretanje, kako po domu, dvorištu, tako i po mestu u kojem živite može biti otežano kako starimo. Pored toga što se brže umaramo i gubimo ravnotežu, odlazak u prodavnicu može biti zamoran i opasan, jer kako smo stariji, povećamao rizik od padova i ozbiljnih povreda. U domu za stara lica imate pratnju, a kupovinu obavljaju osobe za to zadužene.
 2. Dnevne obaveze, kao što su kuvanje, spremanje, usisavanje i sl. takođe može biti otežano i u ovim situacijama takođe rizikujemo brojne povrede, usled padova.
 3. Ostanak kod kuće, ukoliko ne živite sa partnerom ili porodicom, može biti usamljen. Stara lica su neretko socijalno izolovana. U domu za stara lica okruženi ste ljudima vaših godina koji dele ista ili slična interesovanja.
 4. Lična higijena je takođe otežana kako starimo. Tuširanje i jednostavan ulazak u kadu može biti koban ako se okliznete. U domovima za stara lica i u ovim slučajevima imate pratnju.

 

 

Svakodnevna konzumacija sira jača imuni sistem kod seniora

Svakodnevna konzumacija sira jača imuni sistem kod seniora

Prema najnovijim istraživanjima, kriška sira dnevno može da ojača imuni sistem kod starijih osoba.

Naime, kako su pokazala istraživanja, probiotsko dejstvo sira može da utiče na smanjenje uticaja starenja na imuni sistem. Naučnici su otkrili da sir čuva imuni sistem, jer se ponaša kao nosilac probiotskih bakterija.

Uz to, druge studije pokazale su da osobe koje svakodnevno konzumiraju sir su dugovečnije, i to više od decenije, za razliku od onih koji ne jedu ovu mlečnu namirnicu.

Takođe, sir se pokazao delotvornim kod smanjenja rizika od osteoporoze, ali i raznih vrsta kancera, na prvom mestu raka želuca i debelog creva.

Ukoliko ste odlučili da uvrstite sir u svakodnevni meni, birajte mladi, polumasni ili nemasni sir.

 

 

Najbolje vežbe za seniore koje mogu da se rade kod kuće

Najbolje vežbe za seniore koje mogu da se rade kod kuće

Uskoro počinje jesen, a samim tim, manje vremena provodimo napolju. Manjak fizičke aktivnosti i te kako loše može da se odrazi po naše zdravlje bez obzira koliko imamo godina.

Vežbe za seniore

Pored smanjene energije, neredovna fizička aktivnost dovodi do gojaznosti, problema sa srcem, cirkulacijom, krvnim pritiskom… Uz to, studije su pokazale da vežbanje podmlađuje mozak, a ukoliko izbegavamo da se pokrenemo, rizikujemo da obolimo od demencije.

Ipak,hladno vreme ne može biti izgovor da ne budemo aktivni. U nastavku pogledajte kakve vežbe savetuju fitnes treneri za seniore. I ono što je najvažnije, možete da ih radite kod kuće. Vežbe su prilagođene kako za stajanje, tako i za sedenje, u zavisnosti od vaše fizičke spreme i opšteg zdravlja.

Zašto je crna čokolada zdrava (i) za seniore?

Zašto je crna čokolada zdrava (i) za seniore?

Ukoliko ste se već umorili od tekstova o dobrobiti voća i povrća, na pravom ste mestu.

Naime, verovali ili ne, čokolada i te kako može da bude zdrava po nas. U nastavku saznajte i kako.

1. Kakao iz crne čokolade sadrži antioksidante koji neutrališu slobodne radikale odgovorne za određene bolesti i vrste kancera.
2. Flavonol koji sadrži čokolada čuvaju naše srce, smanjuju krvni pritisak i poboljšavaju krvotok.
3. Takođe, crna čokolada povećava nivo „dobrog“ holesterola.
4. I za kraj, što je najvažnije, crna čokolada poboljšava memoriju i može da umanju rizik od demencije i moždanog udara.

Stoga, čokoholičari, slobodno uživajte u omiljenoj poslastici, ali umereno. Jedno rebro crne čokolade, bez dodatog šećera, je sasvim dovoljno da budete zdravi!

Jesenji „bluz“ i kako ga ublažiti

Jesenji „bluz“ i kako ga ublažiti

Sezonski afektivni poremećaj, iliti sezonska depresija, pogađa ljude u svakoj dobi, a naročito je izražena u jesen.

Razlog se krije u smanjenim sunčevim zracima i manjoj produkciji vitamina D. Kako biste ovo sprečili kod svojih seniora, poslušajte savete u nastavku.

Simptomi jesenjeg bluza kod seniora

Osećaj sete i tuge

Letargija i manjak energije

Problemi sa spavanjem, gde spada i nesanica, kao i previše spavanja

Gubitak kilograma ili gojenje

Osećaj beznadežnosti

Osećaj manje vrednosti

Povlačenje u sebe

Teškoće u koncentraciji

Razdražljivost

Koraci u smanjenju jesenje depresije

Izbegavajte alkohol

Limitirajte šećer

Unesite više namirnica bogatim vlaknima, omega 3 masnim kiselinama i vitaminom D (jaja, mleko, riba, voće i povrće)

Bavite se fizičkom aktivnošću

Pričajte sa svojim seniorom i izbegnite osećaj socijalne izolacije

Idie u šetnje ili pak igrajte neke društvene igre

Na kraju, ako ništa od ovoga ne pomogne, potražite pomoć stručnog lica!

 

Najbolja hrana za mozak za seniore

Najbolja hrana za mozak za seniore

Nije tajna da zdrava ishrana dovodi do zdravog organizma, bez obzira koliko godina imamo. Ovo je važno jednako za osobe u razvoju, odrasle osobe, kao i za seniore. 

Veliki broj studija pokazale su da zdrav način života doprinosi opštem psiho- fizičkom zdravlju. Najbolji način da ostanemo zdravi jeste da se pravilno hranimo.

Najbolja hrana za mozak

Losos

Studije su pokazale da osobe koje jedu losos nekoliko dana nedeljno mogu da uspore metalnu degeneraciju. Razlog se krije u omega 3 masnim kiselinama koje poboljšavaju rad mozga.

Orašasto voće

Bademi, orasi, lešnici itd. su bogati vitaminom E koji sprečava slobodne radikale da unište moždane ćelije. Samim tim, umanjuje se rizik od brojnih vrsta demencije.

Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži enzime i vitamine koji uklanjaju mentalni umor i ubrzavaju rad mozga. Takoće uništavaju proteine u mozgu koji uništavaju moždane ćelije.

Jaja

Jaja su bogata nutrijentima koji pomažu da mozak održi memoriju i komunikaciju između moždanih ćelija.

Borovnice

Borovnice sadrže nutrijente koji sprečavaju oštećenje mozga i uklanjaju efekte demencije.

Avokado 

Avokado je prava hrana za mozak jer smanjuje krvi pritisak i umanjuje rizik od hipertenzije, što utiče na smanjenje kognitivnih sposobnosti.

Spanać

Spanać je bogat folnom kiselinom, a studije su pokazale da upravo ovo povrće može da umanji rizik od demencije, naročito kod žena.

 

Ove navike usporavaju starenje

Ove navike usporavaju starenje

Kao što znamo, starenje je nemoguće zaustaviti, ali je moguće usporiti ovaj proces i održati naše telo i um zdravijim i dugovečnijim. Evo i kako.

Brojne navike utiču na to da brže starimo, pa ukoliko želite da usporite ovaj proces, poslušajte savete u nastavku.

 1. Vežbajte! Fizička aktivnost održava zdravim i naše telo i naš um.
 2. Ishrana bazirana na zdravim namirnicama, voću, povrću, bez šećera, soli i masti i te kako može da uspori proces starenja.
 3. Proteini su takođe veoma važni za održavanje mišićne mase kako starimo.
 4. Boravak napolju i vitamin D koji dobijamo od sunčeve svetlosti utiče na zdravlje naših kostiju i umanjuje rizik od srčanih oboljenja, kao i mnogih vrsta kancera.
 5. Dok ste napolju, svakako, ne zaboravite na kreme sa zaštitnim faktorom, kako bi vam koža bila elastičnija i kako biste sprečili rizik od raka kože.
 6. Izbegavajte toksine i nezdrave navike kao što su konzumiranje cigareta i alkohola.
 7. Pijte dovoljno tečnosti. Voda utiče na lepotu naše kože, kose, ali i na pravilno funkcionisanje celog organizma.
 8. Zaposlite i mozak. Čitajte, rešavajte ukrštene reči, igrajte društvene igre. Tako ćete umanjiti rizik od demencije.
 9. Na kraju, pozitivan stav i izbegavanje negativnosti takođe utiče na naše zdravlje i umanjuje proces starenja.

 

Svakodnevno čitanje umanjuje rizik od demencije

Svakodnevno čitanje umanjuje rizik od demencije

Studija objavljena u JAMA Psychiatry pokazala je da svakodnevno čitanje može da umanji rizik od raznih vrsta demencije.

 

Naime, istraživači iz Centra u Honkongu pratili su ponašanje i kognitivne sposobnosti preko 15.000 ljudi od 65+ godina koji nisu imali demenciju kada je studija počela.

Istraživanje je trajalo punih pet godina i uključivalo je praćenje dnevnih aktivnosti i navika učesnika.

Nakon pet godina, zaključeno je da je rizik od demencije kod osoba koje su svakodnevno čitale knjige mnogo manji od onih koji nisu na ovaj način „zagrevali mozak“.

Uz to, osobe koje su imale najmanji rizik od demencije redovno su igrale igre poput šaha, „mica“ i raznih igara sa kartama, a imali su i zdravije životne navike (vežbali su, pravilno se hranili, nisu konzumirali cigarete itd.)

Samo čitanje ima brojne benefite po naše zdravlje, a na prvom mestu to je mozak. Čitanje aktivira ovaj organ, pa stoga imamo bolju koncentraciju, veći IQ i saosećajniji smo, ukoliko svakodnevno čitamo.

Čitanje knjiga je najjeftiniji način da trenirate svoj mozak i da umanjite rizik od demencije.

Ova disciplina umanjuje rizik od padova kod seniora

Ova disciplina umanjuje rizik od padova kod seniora

Antička kineska veština „tai chi“ pokazala se kao efikasno kod seniora, jer pobošljava njihov balans i koordinacija i sprečavaju rizik od padova.

Svaki tip pada može biti zastrašujući, bilo da imate dve ili 70 godina. Ipak, kada je u pitanju starija populacija, padovi mogu imati ozbiljnije posledice.

Prema studijama Univerziteta Jaen, tai chi uklanja rizik od padova za čak 43% u prvoj godini bavljenja ovom veštinom.

Tai chi je oblik meditacije kretanjem i predstavlja i borilačku veštinu koja vodi poreklo iz Kine. Tai chi je već vekovima deo tradicionalne kineske medicine. Ova veština pokazala se efikasnom u poboljšavanju balansa, a uz to deluje umirujuće na naš nervni sistem.

Fizikalna terapija uglavnom nema ovakav efekat na nas. Stoga, stručnjaci savetuju sve koji imaju više od 50 godina da počnu da se bave bilo kakvom fizičkom aktivnošću, a ako su u mogućnosti, da isprobaju tai chi.