Odlazak u dom za stara lica: Napravite savršen plan

Odlazak u dom za stara lica: Napravite savršen plan

Većina nas ni ne razmišlja o mogućnosti da jednog dana neće moći da vodi brigu o sebi ili pak da naši voljeni neće biti u stanju da žive sami.

Međutim, surova istina jeste da će 70% ljudi u starosti zahtevati pomoć pri obavljanju uobičajenih dnevnih aktivnost, kao što su šetanje, odlazak u toalet, lična higijena ili pak ishrana.

Mnogi pojedinci čekaju trenutak kada im je zaista potrebna pomoć da istu i potraže. Tada, shvataju da je taj proces mnogo teži nego što su mislili…

Kako bi prelazak u dom za stara lica, gde osoba ima danonoćnu negu, bio što bezbolniji kako po osobu koja odlazi u dom, tako i po ostale članove porodice, poslušajte naredne savete.

Napravite plan pre odlaska u dom

1. Edukujte se

Pored činjenice da su danas domovi za stara lica postali centri za negu i rehabilitaciju, u kojem rade stručna lica, pre izbora samog doma, potrebno je dobro se raspitati. Najvažnija pitanja su svakako kakva je usluga, da li dom ima medicinsko osoblje i nadzor 24 sata, kakvi su higijenski uslovi, postoje li negovatelji, socijalni radnici i sl., u zavisnosti od potreba pojedinaca. Stoga, ne ustručavajte se da pitate sve što vas zanima, kako boravak u domu bio najprijatniji mogući.

2. Raspitajte se o okolini

Dobro proučite šta se sve nalazi u okolini samog doma, kao što su parkovi, prodavnice, kafići i ostale ustanove koje bi vam boravak u domu olakšale, ukoliko za tim ima potrebe.

3. I cena je bitna

Nije nikakva tajna da boravak u domu košta. Stoga, svoje finansije dobro isplanirajte, pre samog prijavljivanja za smeštaj.

4. Medicinski plan

Pre izbora doma, razmislite o svim zdravstvenim potrebama vas ili pak člana porodice koji odlazi u dom. Da li je smeštaj omogućio uslove za slabo pokretne ili nepokretne korisnike, kakvo je medicinsko osobolje i kakva je usluga najvažnija su zdravstvena pitanja na koja morate dobiti odgovor pre izbora doma.

5. Odlučite kada je pravo vreme

Ova promena je svakako velika u životu i osobe koja odlazi u dom, ali i u životu svih članova porodice. Zato, dobro razmislite kada je pravo vreme da načinite ovaj korak.

Veoma je teško priznati sebi da nam je u jednom trenutku života potrebna pomoć. Ova odluka nikada nije laka, ali kada sebe pripremite temeljno i na pravi način, izbeći ćete stres i promena će vam lakše pasti.

Imajte na umu da su domovi za stara lica u većini slučajeva najbolji mogući izbor i za onog koji u njega odlazi, ali i za njegove najbliže.

About the Author

Comments are closed.